Het genezend vermogen

Gepubliceerd op 9 oktober 2018 om 12:10

Vanuit mijn werk als rouw- en verliesbegeleider en lid van de beroepsvereniging NVPA, kom ik via lezingen en workshops in aanraking met mensen die hun eigen ervaringen en onderzoeken willen delen met collega’s in de psychosociale gezondheidszorg.

 

Op 21 september jl. was dit de lezing Versterk het genezend vermogen onder leiding van Henk Fransen, bekend van o.a. het boek Bondgenoot, de autobiografie van een immuuncel. Henk Fransen is arts en heeft ruim 20 jaar lang ervaring met mensen met kanker.

 

Fransen is een gepassioneerd arts die niet vertelt alsof hij de wijsheid in pacht heeft, maar vertelt vanuit ervaringen van wat hij geleerd heeft van de ‘zieke’ mens tegenover hem. Van zijn leermeesters, van zijn ervaringen in het buitenland, maar vooral van het vermogen dat wij zelf als mens bezitten om het lichaam gezond te krijgen en te behouden.

 

“lichaam en geest bezitten een intelligent organisatievermogen dat zoekt naar natuurlijke balans en manieren te overleven”

 

Je kunt de innerlijke intelligente van het zelf genezend vermogen ondersteunen door gezonde maatregelen op 5 niveaus:

 

niveau 1 - versterk je lichaam: Door het eten van biologisch/ gezonde voeding, drinken van water, beweging/sporten. Daarnaast kunnen yoga, mindfullness en liefdevolle aanraking ingangen zijn naar ontspanning.

 

niveau 2  - versterk je gevoelens: Verantwoordelijkheid nemen voor en de vervulling van emotionele behoeftes, oefen in je relaties.

 

niveau 3 - versterk je denken: Acceptatie en begrip achter moeilijk te veranderen gedachtepatronen, goede gesprekken, lezen, meditatie kunnen je hierbij helpen.

 

niveau 4 - versterk je relaties: Op sociaal niveau steun geven en ontvangen, geweldloze communicatie, creëren van win-win situaties, leren over verschillen man en vrouw.

 

niveau 5 - versterk je ziel: Ontdekken en gehoor geven aan de diepere levensbedoeling. Het volgen van je interesses is een directe ingang naar de kracht van je ziel. Het ontwikkelen van je talenten en het van betekenis zijn is waar het om gaat op dit niveau.

 

Ik geloof dat we allemaal wel een aantal gebieden herkennen en mogelijk al versterken op onze eigen manier. Zoals Fransen ook in zijn boek zegt: ‘Dit boek is niet 'de waarheid' maar onze visie op gezondheid’. Ik zelf vind het de moeite waard mijn eigen leven eens langs de 5 niveaus te leggen en te kijken wat ik al doe en waar ik misschien nog wat aandacht aan kan geven. Vooral niet moeten, maar aangaan wat ik wil in het tempo dat ik wil. Focus op wat lukt. Ik ga ervoor!

 

metharteliefs, 

 

Jacqueline

 

 

 

 

Wil je meer weten over Henk Fransen en Het genezend vermogen

klik dan HIER

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.